Waarom je beter niet tegen je kind kan roepen

01-04-2018

Kinderen zijn een zegen, maar soms voelt het niet zo. Je kunt ze eenmaal,
tweemaal... 50 keer vragen om iets te doen en dan doen ze vaak toch nog het tegenovergestelde. Hoe kun je als ouder in vredesnaam je zenuwen intact houden?

- schreeuwen kan hetzelfde emotionele effect hebben als fysieke
straffen
- herhaaldelijk schreeuwen veroorzaakt agressie, minder
zelfvertrouwen en zelfs depressie
- kinderen tegen wie wordt geschreeuwd,
leren niet dat ze iets fout hebben gedaan... ze leren schreeuwen!

Het is mogelijk om schreeuwen te vermijden... Hierbij een paar tips.

Als ouder hun beheersing dreigen te verliezen, zouden ze het kind een paar minuten alleen moeten laten. Dit kalmeert zowel ouder als kind.

Probeer je kind niet te zien als stoorzender in je leven die je moet bevechten. Alleen al stil staan bij jouw gevoelens die 'negatief' als standaardinstelling hebben, werkt. Je gaat je vanzelf anders opstellen.

Toon begrip. Als je kind om niks boos is, wees dan lief en begripvol. Goed luisteren helpt gewoon.

Doe iets totaal onverwachts. Vraag of ze een potje ruzie willen maken in het Duits? Weet je hoe je in het Duits ruzie maakt? Nee? Daar zeggen ze: zwiebelrostbraten!! Zeg het maar: zwiebelrostbraten! En weet je wat ze zeggen als ze echt boos zijn? Kwatsj!
Of: zullen we een heksendrank gaan maken? Dan gaan we nu alle groene dingetjes die we tegenkomen plukken en dat maken we er een heksendrank van waar olifanten uit groeien. Geloof je me niet? Nou, kom dan maar eens mee!

Vergeet nooit dat je ook tijdens deze situaties hen dingen aanleert voor hun verdere leven. Een kind dat liefde ontvangt, leert lief te hebben.