Pittige kids en hun positieve kantjes

13-05-2020

Er zijn periodes waarbij niets vanzelf gaat met je temperamentvol kind. Eten gaat niet, aankleden gaat niet, samen spelen gaat niet, opruimen gaat niet,... Er ontstaat discussie over ieder ding en je hebt vaak de idee dat je het onderspit delft, dat je hard moet werken om te zorgen dat je kind doet wat er gevraagd wordt. Man, wat kan het soms vermoeiend zijn! En ik spreek uit ervaring... Zo ging het er in mijn huis ook vaak aan toe. Tot ik de nodige handvatten leerde en tot ik besloot, om het positieve in mijn kind te blijven zien. Want je zal het niet geloven, maar elk temperamentvol kind heeft ook voordelen:

  • Is je kind hysterisch, overdreven, luidruchtig en ongeremd? Keer de medaille dan om en zie de enthousiasme, de hartstocht en de levenslust.
  • Is je kind overgevoelig, slap en prikkelbaar? De positieve kanten hiervan zijn empathisch, zachtaardig en toegankelijk.

  • Vind je je kind kieskeurig, pietluttig en snel afgeleid? Je kind is ook oplettend, scherpzinnig en heeft oog voor detail.

  • Gedraagt je kind zich eigenwijs, koppig en hardnekkig? Wat vind je van vastberaden, doelgericht en krachtig.

Het is belangrijk dat je de focus ook regelmatig ligt op de positieve kwaliteiten van je kind.  Want, na het vele strijden en de vele conflicten, bestaat het gevaar dat je enkel nog de negatieve kanten ziet en de verbondenheid tussen jullie hier onder zal lijden.

Wat voor andere ouders werkt, werkt niet perse voor jouw kids. Time-outs, in de hoek gaan staan, beloningskaarten... je hebt dat allemaal al opgegeven. Het enige wat je kan doen als ouders je goedbedoelde adviezen geven, is knikken. Je weet dat je pittige kleine zijn eigen tempo gaat en jij doet je best, wat je gewoon moet blijven doen.

Alles draait rond mindset en daar blijf ik op hameren. Als ouder is het belangrijk om je bewust te zijn van je overtuigingen t.a.v. je kind. We helpen onze kinderen (en onszelf) het meest met de volgende mindset: Kijk met een open blik naar je pittig kind en onthoud dat alles voor hem/haar een leerproces is.

Als ik in gesprek ben met ouders in mijn praktijk, tracht ik hen toch steeds een hart onder de riem te steken. Ja, het zijn pittige kids en het is zeker niet altijd gemakkelijk om hier mee om te gaan. Maar als volwassene zal je kind stevig in zijn schoenen staan, leiderschap vertonen, passie hebben en een winnaarsmentaliteit hebben. 

Dus mama's en papa's, hou moed! Hoe ouder je temperamentvolle kind wordt, hoe meer je de voordelen van zijn persoonlijkheid zal zien. Tot die tijd, geef niet op en zie je kind graag, zoals hij of zij is.


Welke van deze tips pas jij al toe? En wat heeft je op een idee gebracht? Laat het me gerust weten, ik vind het fijn om wat van je te horen.

En als je het goede tips vindt, deel dit blog dan, zodat nog meer ouders hier van kunnen profiteren.