Sinterklaaskriebels

03-12-2018

Hooggevoelig kind? Voorkom Sinterklaas Stress!

Voor veel kinderen is het super leuk dat Sinterklaas weer bijna in het land is, maar helaas brengt het voor veel hooggevoelige kinderen ook veel spanning met zich mee. Er komen veel prikkels op kinderen af. In vele winkels zijn Sint acties, Sinterklaasmuziek en op scholen en kinderdagverblijven wordt volop aandacht besteedt aan de goedheiligman. Ontzettend gezellig, maar voor gevoelige kinderen een overload aan prikkels.

Moe, boos en overprikkeld

Hierdoor zijn kinderen vaker moe of boos. In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat kinderen door de spanning weer in hun bed plassen of een ongelukje hebben. Zodra er in het nieuwe jaar weer rust in de tent komt, komt het vaak weer goed. Vertrouw daarop! Maar hoe overleef je de decembermaand en hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft?

Ik heb een paar handige tips voor je op een rij gezet:

Bereid je kind goed voor

Vertel je kind bij iedere gebeurtenis wat het kan verwachten, zoals bij de intocht of een bezoek van Sint op school. Wat ziet, ruikt, hoort, proeft en ervaart je kind? Vertel dat er (harde) muziek is, dansende pieten, veel lekkere pepernoten en mocht je naar een viering gaan waar kinderen naar voren geroepen kunnen worden spreek dan samen af wat je kind wil en dat jij eventueel mee naar voren gaat.

Joepie, schoen zetten!

Ontzettend leuk, maar ook heel spannend. Voor kinderen kan het idee dat Piet in hun huis komt terwijl ie slaapt heel beangstigd zijn. Mocht je een brievenbus in je voordeur hebben kan je ook daar je schoen onder zetten, zodat Piet het door de brievenbus gooit, dat worden dan wel kleine schoencadeautjes of je kan de schoen bij de deur zetten en vertellen dat Sinterklaas een speciale sleutel heeft die overal in past. Voor de rust in huis kan je afspreken dat je kind bijvoorbeeld 3x zijn schoen mag zetten. Door concrete afspraken te maken weet je kind waar hij aan toe is dit schept een veilig gevoel in deze tijd vol prikkels!

Stel de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, de school op de hoogte

Merk je dat je kind het spannend vindt, meld dit dan ook daar waar je kind verblijft. Ze kunnen er dan rekening mee houden en een vertrouwd persoon bij je kind in de buurt houden als Sinterklaas activiteiten plaatsvinden.

Maak geen gebruik van Sint & Piet

Gebruik Sinterklaas niet om ervoor te zorgen dat je kinderen zich aan de regels houden. Soms hoor ik vaders of moeders wel eens zeggen: 'Als je nu niet luistert dan neemt Piet je mee naar Spanje hoor'. Ze bedoelen het natuurlijk goed, maar het kan je kind angst aanjagen.

Balans houden met snoepgoed

In deze tijd eten kinderen meer snoep. Veel gevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor suiker. Houd hier rekening mee.

Rustmomenten inbouwen

Bouw rustmomentjes in, lees deze maand wat vaker een boek voor, zet een luister-cd aan (liever niet over Sinterklaas), ga het bos is om rust te pakken of lekker in bad/voetenbadje. Denk ook eens aan een korte meditatie-oefening voor kinderen (ook te vinden op internet). En op tijd naar bed spreek voor zich denk ik.

Sinterklaas komt vannacht!

Bedenk vooraf hoe je het wil vieren en hoe vaak. Soms wordt het bij twee families, op het werk bij papa en/of mama en op school gevierd. Wat is voor jullie gezin fijn? Kinderen zijn vaak al erg gelukkig met een aantal mooie cadeautjes, bij te veel aanbod weten kinderen eigenlijk niet meer waar ze mee moeten spelen waardoor ze niet tot spel komen.

Dag Sinterkláááásje

Laat na de komst van Sinterklaas een aantal Sinterklaas-materiaal, zoals een boekje, nog even liggen. Het is voor je kind fijn er nog even mee te spelen (dus verwerken) als hij die behoefte heeft. Is die behoefte er niet, ruim het dan lekker op, kan ook heel fijn zijn, kijk naar je kind! 

Ontspan en GENIET!

Het is een spannende én ook een hele leuke periode voor kinderen. In de decembermaand gaat het soms even anders dan je had verwacht. Stel je hier als ouder of prof die met kinderen werkt op in. Geniet zelf van deze mooie tijd van het jaar, maak plezier en pak zelf ook je rust.