Oorlog onder één dak

13-06-2020

Net als je denkt dat de rust is terug gekeerd, hoor je ze weer roepen... Grijze haren krijg je er van! Om maar te zwijgen van de eindeloze frustratie die je in buik voelt borrelen. Ondanks je beste pogingen tot harmonie, lijken broers en zussen onophoudelijk te vechten om speelgoed, elkaar te pesten, te argumenteren, te plagen en om je aandacht te strijden. Waarom kunnen ze niet gewoon met elkaar opschieten? En wat kun je doen om ze te helpen? 

Het zal je verbazen, maar rivaliteiten tussen broers en zussen is perfect normaal :)

Een zekere mate van jaloezie en wrijving tussen broers en zussen hoort allemaal bij het opgroeien, en naar mijn ervaring begint dit vaak na de geboorte van het tweede kind. Hoogstwaarschijnlijk zal de relatie van uw kinderen uiteindelijk een hechte relatie worden. Maar in de tussentijd kan onderhandelen tussen twee (of meer) oorlogvoerende kampen een ondankbare baan zijn. Het voordeel is dat wanneer uw kinderen de onenigheden leren op te lossen, met hun broers en zussen, ze belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Door in elkaars haren te zitten, leren ze hoe ze moeten omgaan met de rest van de wereld. Ze leren vaardigheden zoals samenwerken en andermans standpunt respecteren. 

Hier zijn 10 manieren om uw kinderen beter met elkaar te laten opschieten: 

1. Don't play favorite... De meeste ouders kunnen in alle eerlijkheid zeggen, dat ze al hun kinderen even graag zien. Gedraag je hier ook naar. Kies niet steeds de kant van je 'zwakkere' kind en probeer ze gelijk te behandelen.

2. Probeer uw kinderen niet met elkaar te vergelijken. Zeg bijvoorbeeld geen dingen als: "Je broer haalt goede cijfers in wiskunde, waarom kan jij dat niet?". Dat komt stevig binnen bij de broer of zus, en zal de oorlog nog heviger maken.

3. Laat elk kind zijn wie het is. Probeer ze niet in een hokje te plaatsen of te labelen. Geniet van de talenten die ze elk hebben op hun eigen unieke manier.

4. Probeer je niet in elke ruzie te mengen. Laat ze eerst zelf kijken hoe ze het kunnen oplossen. Je kan ze hierbij begeleiden, als je ziet dat ze vast zitten. En spring zeker tussenbeide als ze elkaar te lijf gaan.

5. Stel uw kinderen voor om samen te werken in plaats van te concurreren. Laat ze bijvoorbeeld tegen de klok racen om speelgoed op te ruimen in plaats van tegen elkaar te racen. 

6. Let op het tijdstip van de dag of andere patronen waarin conflicten gewoonlijk voorkomen. Is het voor hun dutje, bedtijd of wanneer ze honger hebben? Misschien kan een verandering in je routine, een eerdere maaltijd of snack, of rustige, individuele activiteiten met de kids apart, helpen om gevechten te voorkomen. 

7. Leer uw kinderen om op een positieve manier met elkaar om te gaan. Laat ze zien hoe ze hun bezittingen en speelgoed kunnen delen. Of hoe ze kunnen ruilen.

8. Eerlijk zijn is erg belangrijk, maar het is niet hetzelfde als gelijk zijn. Oudere en jongere kinderen kunnen vanwege hun leeftijd verschillende privileges hebben, maar als kinderen begrijpen dat deze ongelijkheid het gevolg is van het feit dat één kind ouder is of meer verantwoordelijkheden heeft, zullen ze dit als eerlijk beschouwen.  

9. Plan gezinsactiviteiten die voor iedereen leuk zijn. Als uw kinderen positieve ervaringen hebben wanneer ze samen zijn, dan kan dit de spanning verminderen wanneer er zich conflicten voordoen. Het is gemakkelijker om het bij te leggen met iemand met wie je warme herinneringen deelt. 

10. Zorg ervoor dat elk kind voldoende tijd en ruimte heeft. Kinderen hebben kansen nodig om hun eigen ding te doen, met hun eigen vrienden te spelen zonder hun broer of zus en hun ruimte en eigendommen te laten respecteren. 

Met deze tips en een klein duwtje in de rug door mama of papa, kan de strijdbijl wat vaker begraven worden. Minder oorlog in huis, meer rust voor jou. En word je het toch eens een keertje beu, hou dan in je achterhoofd dat deze ruzies ook hun nut hebben. We willen uiteindelijk allemaal dat onze kids, ook fijne volwassenen worden die stevig in hun schoenen staan.


Welke van deze tips pas jij al toe? En wat heeft je op een idee gebracht? Laat het me gerust weten, ik vind het fijn om wat van je te horen.

En als je het goede tips vindt, deel dit blog dan, zodat nog meer ouders hier van kunnen profiteren.