Mama is een superheld!

24-05-2020

'Mama, je bent een superheld!'... dat zei mijn dochter gisteren tegen me. Ik een superheld? Dat zette me aan het denken. Als mama wordt er veel van je verwacht... Je moet een heel gezin draaiende houden en alle ballen in de lucht proberen te houden.

Als eerste puntje: we maken mensen! Dat wonder is al een hele prestatie, zeker als je negen maanden afziet met kwaaltjes zoals misselijkheid, gezwollen voeten en af en toe een stamp tegen je ribben. En dan hebben we nog niet gesproken over de bevalling zelf.

Maar dan begint het echte werk pas...

We vliegen door de dagen om iedereen op zijn hobby's te krijgen, het huishouden te doen, te gaan werken en naar de winkel te gaan voor boodschappen. We overleven op zeer weinig slaap door nachtmerries, plaspauzes en huilbuien. We trotseren de griep en gebruiken onze helende gaven om pijntjes te genezen. We zijn inventief om onze kinderen te laten eten, zindelijk te maken, waarden en normen bij te brengen. We proberen in de toekomst te kijken bij de gevaren die je kind trotseert, zeker als er scharen bij betrokken zijn. We hebben een natuurlijk uithoudingsvermogen, als we ons kind van 8 kilo 4 uur moeten dragen op onze heup. We zorgen voor naamlabels op de brooddozen, schoenen in de juiste maat en haren die op tijd geknipt moeten worden.

En dat allemaal met een glimlach op het gezicht. Jep, mama is een superheld!

Maar de keerzijde van de medaille is ook belangrijk en dat wordt vaak vergeten. Dan mogen we nog supermama's zijn, we mogen onszelf niet uitputten. Zorg voor jezelf! Niet enkel als moeder (of vader), maar als persoon. En dan bedoel ik niet, die vijf minuten op het toilet, terwijl je kids aan de deur 'mama' roepen en dingen vragen. Ik bedoel een lekker warm bad, een goed boek lezen, gaan sporten, ... Je kan pas een goede ouder zijn en aan anderen geven, als je ook aan jezelf denkt. Waar heb jij behoefte aan? Waar heb jij nood aan?

Zelfs superhelden moeten opladen en hebben ontspanning nodig.

En zelfs de beste moeders (en vaders) hebben al eens een uitschuiver in hun opvoeding. 'Perfect' nastreven is een onhaalbare zaak en zorgt voor negatieve gevoelens en zelfwaarde. In elk gezin gaat het wel eens stroef, of voelen ouders zich machteloos. Ook je buurvrouw of je beste vriendin, waar alles moeiteloos lijkt te gaan, heeft wel eens een mindere dag, waarbij de wereld op zijn kop staat.

Gun jezelf eens een dag waarop niet alles perfect is opgeruimd. Laat de afwas staan, en ga met je kids iets leuks doen. Gun hen liefde en tijd. Herinner jezelf er aan dat je ook toffe tijden kan hebben met je gezin, zonder gejaagd door het leven te gaan. En je zal zien, dat dit ook een positief effect zal hebben op je kids.

Want zelfs superhelden zijn mensen die fouten maken, die al eens boos worden, die stomme dingen doen en die het soms ook niet meer weten. Ik spreek uit ervaring :) want gisteren zei mijn dochter: 'Mama, je bent een superheld!'.


Welke van deze tips pas jij al toe? En wat heeft je op een idee gebracht? Laat het me gerust weten, ik vind het fijn om wat van je te horen.

En als je het goede tips vindt, deel dit blog dan, zodat nog meer ouders hier van kunnen profiteren.