EEN WEEK MAMA - EEN WEEK PAPA

07-03-2018

Voor kinderen is een scheiding een zeer ingrijpende gebeurtenis. Er verandert een heleboel in het dagelijks leven en er valt een stuk veiligheid weg. Het is een pijnlijke, emotionele gebeurtenis. Er komt heel wat op je af, op praktisch en emotioneel gebied. Hieronder een aantal tips hoe je je kinderen kan ondersteunen in deze lastige periode:

Luister naar je kind

Kinderen maken zich zorgen en hebben vaak veel vragen. Het is belangrijk om de tijd te nemen en te luisteren naar hun verhaal. Blijf rustig zitten, luister en probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden op een manier die passend zijn voor het kind. Geef je kind oprechte, onverdeelde aandacht en laat hem / haar merken dat er ruimte is voor zijn of haar gevoelens, dat ze verdrietig mogen zijn.

Wees duidelijk

Veel kinderen hopen dat mama en papa weer bij elkaar komen. Het is normaal dat je kind hier naar wenst en dit mag ook geuit worden door je kind. Het is echter belangrijk dat je benadrukt dat je als ouders niet meer terug samen zal komen. Hoe duidelijker je bent naar je kind, hoe prettiger dit is. Vage antwoorden, geven onrust en zorgen bij je kind. Pas je woorden en wat je vertelt wel aan op de leeftijd van je kind. Wees dus eerlijk en duidelijk. Hiermee voorkom je dat ze angsten gaan ontwikkelen.

Leg uit dat het niet de schuld is van je kind

Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn of haar schuld is. Veel kinderen voelen zich schuldig en denken dat hun ouders uit elkaar gaan door iets wat zij gezegd of gedaan hebben. Ze voelen zich de oorzaak van de scheiding, omdat ze bijvoorbeeld niet lief zijn geweest of niet geluisterd hebben. Het is belangrijk om meerdere keren te benadrukken dat dit niet het geval is. Leg uit dat het een beslissing is van papa en mama samen en dat je kind met deze beslissing niets te maken heeft.

Wees niet negatief over de andere ouder

Zorg steeds dat je met wederzijds respect spreekt over de andere ouder. Als je dit niet doet, kan dit schadelijk zijn voor je kind. Je kind zal het gevoel hebben dat hij of zijn moet kiezen tussen jullie en dit zorgt voor een loyaliteitsconflict. Door negatief te spreken over je ex-partner, kan je kind ook het gevoel krijgen dat je een deel van hem of haar afwijst. Wees dus positief! Door je kind het gevoel te geven dat het van beide ouders mag houden, help je je kind enorm.

Werk samen als ouders

Probeer als ouders goed samen te werken. Vermijd conflicten en ruzies, zeker in het bijzijn van je kind. Bespreek lastige zaken waar de kinderen niet bij zijn. Indien dit te lastig is, kan je eventueel een mediator inschakelen.

Lees samen een boek over echtscheidingen

Door samen een boek te lezen, leert je kind dat hij of zij niet de enige is met gescheiden ouders. In een boek komen de verschillende onzekerheden, angsten en gevoelens vaak aanbod. Dit kan herkenning en geruststelling bieden voor je kind. Ook kan je praten over vriendjes of vriendinnetjes met gescheiden ouders. Je kind leert dan om te praten over de scheiding. Daarnaast leer jij hoe je kind over scheidingen denkt en krijg je meer zicht op wat er in hem of haar omgaat.