Als coronatijd een coronaSTRIJD wordt met je temperamentvolle kind

20-04-2020

We zijn nu een vijftal weken in de ban van de corona-maatregelen. En ondanks dat er families zijn die er deugd van hebben om wat meer tijd te spenderen met hun gezin en genieten van de rust, zijn er ouders en kinderen die te maken hebben met toenemende stress en conflicten. Het is voor deze laatste groep dat ik vandaag schrijf. 

Ik krijg regelmatig mails van ouders die een dagelijkse strijd aangaan met hun temperamentvolle kind rond de meest alledaagse dingen. Als je wekenlang in deze vicieuze cirkel meedraait, kan dit leiden tot nog meer frustraties, negativiteit, onbegrip en woede naar elkaar toe. Ik geef jullie graag een aantal tips mee, zodat de rust en balans in huis wat terug kan keren. 

Want het ziet er naar uit dat de corona-perikelen niet snel voorbij zullen zijn...

Structuur

Aangezien ik zelf een hsp'tje ben met temperament, vind ik deze zeer belangrijk. Zelfs kinderen zonder sterke wil hebben baat aan structuur en regelmaat. De kinderen gaan van de alledaagse structuur op school, plots naar elke dag thuis zijn en een onbekende toekomst. Probeer zoveel mogelijk vaste gewoontes op te bouwen en deze dagelijks te laten terug komen. Al gaat het maar om een stuk fruit om 10 uur. Of op een vast tijdstip naar bed. Probeer dezelfde gewoontes te hanteren, die je daarvoor ook al had opgebouwd. Voor de allerkleinsten kan je een dagkalender maken, zodat ze een visuele houvast hebben van wat de dag zal brengen. Laat hen een wasspeld verhangen om aan te duiden welk deel van de dag begint.

Verantwoordelijkheid

De valkuil tijdens deze rare periode van thuiszitten, is dat jij als ouder waarschijnlijk de touwtjes in handen wil houden. Jij wil alles bepalen en de ballen in de lucht houden. Je wil dat het huiswerk gedaan raakt, dat ze zich flink en netjes gedragen, dat ze geen ruzie maken,... en dat ze je met rust laten, terwijl je je eigen (thuis)werk tot en goed einde brengt. Dat is best veel! En als er één ding is, waar een temperamentvol kind allergisch aan is, is dat ze geen zeggenschap krijgen. Dat alles voor hen bepaald wordt. Op de duur gaat al je energie naar de strijd tussen jou en je kind. Daarom deze tip: geef ze hun verantwoordelijkheid terug. Laat ze zelf beslissingen maken over hoe ze hun huiswerk aanpakken. Bespreek met hen hoe jullie samen de sfeer fijn kunnen houden. Laat ze zelf hun tijd invullen, zodat je niet de hele dag hoeft te entertainen. Dit spreekt hun oplossingsgericht denken en creativiteit aan. Jouw taak is om hen te begeleiden en hen te helpen, niet om hen perse te sturen. 

 Je kan je hulp aanbieden als iets moeilijk blijkt. Je kan samen naar oplossingen zoeken bij een moeilijke discussie. Zorg dat het beste in je kind naar boven komt, door de bal in hun kamp te leggen. Geef hen het gevoel dat ze zelf keuzes mogen maken en gevolgen moeten dragen. Dit zorgt voor heel wat minder strijd, want dat is het gewoonweg niet waard.

Leuke dingen!

Deze tip is misschien de meest banale, maar is o zo belangrijk! Ga leuke dingen doen met je kinderen en hou het ook eens wat luchtiger. Deze tip dient vooral om je te laten zien dat er ook nog positieve momenten kunnen zijn, en om de verbinding met je kind terug te versterken. Want zelfs temperamentvolle kids die heel de dag willen strijden, snakken naar verbinding met mama en papa. 

In plaats van een kordaat antwoord of roepen tijdens de strijd, kan je het wat luchtiger maken door er wat humor aan toe te voegen. Bv: Zouden die vuile stinksokken vanzelf de wasmand in kruipen? 

Vraag eens aan je kind wat hij of zij wil doen vandaag (en leg de bal weer in hun kamp :) ). Heb je nood aan inspiratie, dan kan je altijd even kijken op het internet. Of schrijf je in op mijn facebookgroep "Heppie ouders, Heppie kids!". Hier krijg je elke dag een leuke 'out of the box' activiteit aangeboden, ter inspiratie. 

1 op 1 gesprekjes

Neem de tijd voor 1 op 1 gesprekjes met je kind. Kruip 's avonds nog vijf minuutjes mee in bed, knuffel wat in de zetel of praat even tijdens het avondeten. Maar ga in gesprek met je kind over zijn zorgen, vragen of gebeurtenissen van die dag die niet zo goed gingen. Misschien had hij of zij wel ruzie met broer of zus, of hadden jullie een discussie... Ga in gesprek en luister vooral. Luister goed naar wat er aan de grondslag kan liggen, en laat je kind zelf een oplossing bedenken om het terug goed te maken of anders te doen. Op deze manier komt dat stukje verantwoordelijkheid er weer bij kijken. Je zal merken, dat hoe meer ruimte je je kind geeft, hoe meer ontspannen je leven wordt.

Wat je aandacht geeft, groeit...

Ongetwijfeld een spreuk die je hier en daar al hebt zien verschijnen. Als je zelf op een positievere manier naar je kind kijkt en mee praat, zal je merken dat je uiteindelijk ook positievere reacties ontvangt. Hoe minder je reageert op negativiteit en hoe meer je zelf vanuit een positieve intentie handelt, hoe gemakkelijker het leven wordt.

Welke van deze tips pas jij al toe? En wat heeft je op een idee gebracht? Laat het me gerust weten, ik vind het fijn om wat van je te horen.

En als je het goede tips vindt, deel dit blog dan, zodat nog meer ouders hier van kunnen profiteren.